Positiva förändringar när offentliga och privata sektorn korsbefruktas

Positiva förändringar när offentliga och privata sektorn korsbefruktas


 
 
 

Det som brukade vara en utmaning – att locka ledare från privata sektorn till den offentliga och ideella sektorn – sker nu allt oftare. Vi ser allt fler exempel på att man byter ledarskapsförmågor sinsemellan. Förr lockade man ledare främst från den privata till den ideella sektorn. Idag är situationen jämnare, utbytet sker åt båda hållen. Hur skiljer sig dessa sektorer och deras ideal, och hur ser vi till att den positiva korsbefruktningen fortsätter?

I en tid när ideella organisationer allt oftare tvingas efterlikna företag blir det allt viktigare med ledare som har affärssinne. Organisationerna är ofta stora. De hanterar enorma summor pengar och svarar inför många olika intressenter, samtidigt som de verkar på samma plan som den privata sektorn.  

En optimal ledare för en ideell organisation idag har erfarenhet av både företagande, den offentliga sektorn och ideella organisationer. Det krävs även erfarenhet av företagsvärlden och av att leda i förändring. Det räcker heller inte längre med en diffus vilja att ”göra gott”, man måste även dela organisationens värderingar och verksamhetsmål. 

Anna-Carin Ekman

Senior Consultant and Advisor, Alumni
E-mail

På senare år har den offentliga sektorns organisationer blivit avsevärt bättre på marknadsföring. Det märks inte minst på det ökade intresset från en allt bredare kandidatpool. Allt fler inom den offentliga sektorns styrelsemedlemmar har också en bakgrund inom den privata sektorn, vilket tillför värdefull erfarenhet till styrelsen.
— Anna-Carin Ekman, Senior Consultant and Advisor, Alumni

De största skillnaderna 

Inom den ideella och offentliga sektorn mäts inte ledarnas framgång med finansiella mått. Deras framgång bedöms i stället efter parametrar såsom hur de påverkat samhället, ett resultat som inte är helt enkelt att mäta. 

Ägarskapsstrukturen är mer komplex inom ideella organisationer än i sedvanliga bolag inom den privata sektorn. Organisationerna fungerar som demokratier och du behöver ta hänsyn till olika typer av intressenter – såsom exempelvis donatorer och volontärer – som har många och starka åsikter om vad organisationen borde ägna sin tid åt. 

En tydlig skillnad mellan den privata och ideella sektorn är att de ideella styrelsemedlemmarna är mer engagerade i organisationens uppdrag. De sitter ofta med i både lokala och regionala styrelser, vilket ger dem en hel del gräsrotskunskap. 

En ny typ av ledarskap

För att trivas i den ideella miljön behöver du vara en öppen, kommunikativ och konsulterande ledare. I stället för att rätt och slätt säga åt folk vad de ska göra bör du i stället inspirera dem till det. Att genomföra förändringar kan visserligen ta lite längre tid, men de blir å andra sidan mer genomtänkta och hållbara.  

Du hittar ofta mer engagemang för organisationens verksamhetsmål och värderingar inom ideella organisationer än bland anställda i privata bolag. Du behöver ändå alltid vara uppmärksam och se till att dina lokala och regionala styrelsemedlemmar arbetar för, och inte emot, organisationen.  

Som ledare för en ideell organisation agerar du ibland mer som en politiker än en chef. Du behöver få med dig folk från olika samhällsskikt. Det står mer på spel för ledare inom ideella organisationer och den offentliga sektorn än för privata bolagschefer. Som ledare är du den ultimata ambassadören – inte bara för organisationen, utan även för verksamhetens mål. 

Kulturkrockar 

När man rör sig mellan olika verksamhetskulturer är kulturkrockar ett ofrånkomligt inslag. Förflyttar man sig från en sektor till en annan kan man stöta på förutfattade meningar. Går du från ett ledarskap inom den offentliga sektorn till den privata, kan du uppleva att man tvivlar på ditt sinne för affärer eller din förmåga att klara av den mer flexibla och snabbrörliga miljön. Detsamma gäller även omvänt. Om du har gått från ledarskap inom den privata sektorn till den ideella eller offentliga, har du förmodligen fått i uppdrag att lyfta verksamheten och skapa en mer professionell approach. Då bör du vara försiktig med hur du kommunicerar de förändringar du vill genomföra. Om du exempelvis behöver få ned kostnaderna eller öka effektiviteten, är det viktigt att teamen förstår att du gör detta för att skydda verksamheten och dess målsättning, inte enbart för att spara pengar. Att leda en offentlig verksamhet är ett komplext uppdrag. För att trivas bör du kunna hantera en mångfald av tolkningar och åsikter. 

Vår tids ledarskap 

Känns det här igen? Låter ovanstående ledaregenskaper som något som gäller alla sektorer? Så hur kommer det sig att det inte pågår ett gigantiskt ledarbyte från den ideella och offentliga sektorn till den privata? Med dagens förändrade konsumtionsmönster, generationsskiften, det ökande intresset för företagens samhällsansvar och ett större fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor, så känns det fullt naturligt att allt fler ledare går över till den privata sektorn. Ju fler beröringspunkter sektorerna delar, desto fler blir motiverade att byta sektor.  

Under den närmaste tiden kommer vi att se allt fler sociala företag fungera som en slags hybrid mellan kommersiella och ideella organisationer. De kombinerar det bästa av två världar. De samhällsförändringar vi bevittnar ställer även de krav på dagens ledare. Vi har sett exempel på ett antal ledare för icke-vinstdrivande organisationer som vi kan lära oss mycket av.  

Inom Alumni talar vi idag om ett hållbart ledarskap och vår målsättning är att bedöma ledare efter modeller som tar hänsyn till kandidatens värderingar, personlighet, beteende, analytiska förmåga och emotionella intelligens. 

 

Alumni har skapat ett stabilt nätverk inom både den privata och offentliga sektorn. Syftet är att förse seniora ledare, specialister och styrelsemedlemmar i vårt nätverk med en plattform – en plats där de kan etablera kontakt, utbyta idéer, bli inspirerade och lära sig av andras erfarenheter av olika branscher och sektorer. Vårt bidrag till en hållbar utveckling inom arbetslivet och samhället är att ständig utmana och vägleda våra klienter och vårt stora nätverk i allt som har med ledarskapsrekrytering och ledarskapsutveckling att göra.
— Anna-Carin Ekman, Senior Consultant and Advisor, Alumni

När ledarskap påverkar samhället 

Alumni arbetar med ledarskapsrekrytering och -utveckling och har därmed ett ansvar att höja ribban och utmana status quo. Vi behöver se vår del i det hela och medverka på det sätt vi kan, i strävan att nå FN:s Globala mål för hållbar utveckling 2030. Vi ska fortsätta att utmana förutfattade meningar och förmedla insikter om nutidens ledarskap. Att försöka påverka komplexa strukturer, såsom de stora skillnaderna i ersättningsnivån mellan sektorerna, är ett mastodontuppdrag. Vi vet dock att en större jämbördighet mellan det kommersiella och det ideella ledarskapet skulle gynna samtliga parter.  

Morgondagens ledare blir de som genom sitt driv och sin passion förmår att genomföra positiva förändringar i den lokala och globala gemenskap som deras organisation är en del av. Oavsett sektor eller bransch, kan man inte längre enbart fokusera på vinstmaximering. Dagens ledare behöver kunna motivera människor och få dem att engagera sig i större och mer meningsfulla syften. 

 

Alumni

Att hitta rätt jobb handlar inte enbart om lönen eller jobbtiteln. Det handlar även om att hitta något som ligger i linje med dina värderingar och ambitioner, och inte minst, din passion.  

Du har större chans att lyckas med den processen och hitta en karriär som stämmer överens med dina värderingar, ambitioner och ditt engagemang om du identifierar och prioriterar dina värderingar, läser på och undersöker olika karriärmöjligheter och öppnar dig för nya möjligheter. Det kan till och med bli en möjlighet till personlig utveckling och självförverkligande. Du kan självfallet uppnå allt detta själv, genom självanalys och självuppskattning, men kom ihåg att du alltid har möjlighet att söka professionell karriärrådgivning.  

 
 

Kontakta oss

 
 

Fler artiklar och perspektiv

Perspektiv

Medarbetarengagemang: en intervju med Johan Book

Perspektiv

Det krävs mer än pengar

Perspektiv

Ansvarsfulla och hållbara affärer