Ansvarsfulla och hållbara affärer

Ansvarsfulla och hållbara affärer


Vi har pratat vi med tre framstående företagsledare för att få deras insikter och perspektiv på innebörden av hållbart ledarskap. Vi diskuterade hur hållbarhet påverkar deras roll och organisation idag, driver förändring mot att skapa "bra affärer" och hur de ser på framtiden.

 

Vår panel

Evelina Lindgren, VD för förpackningsföretaget aPak. Nominerad till Future Female Leadership awards och vinnare av utmärkelsen Årets Ledare i Sverige. Evelina nämns ofta i samtal om den stora omställning man gjort på aPak  för att bli ett grönare och mer hållbart företag.

Henrik Henriksson är en välkänd företagsledare och VD på H2 Green Steel, en startup och ett GreenImpact-bolag som tillverkar fossilfritt stål. Han har tidigare varit koncernchef för Scania, och är även icke verkställande styrelseledamot i Hexagon, Electrolux och Creades. Henrik är känd för sitt arbete med hållbarhet inom tillverkningsindustrin och han också varit medförfattare till en bok om ämnet.

Mia Brunell Livfors är VD och koncernchef för Axel Johnson, ett av Nordens största handels- och tjänsteföretag. Hon är även engagerad som ledamot i flera styrelser och har haft en lång karriär på ledningsnivå inom Kinnevik och MTG. Efter att ha vunnit ett flertal priser tidigare och 2020 vunnit Årets Ledare är hon en av Sveriges mäktigaste och mest hyllade affärspersonligheter.

Blicka bakåt för att bygga för framtiden

aPak grundades 1917 och är ett företag genomsyrat av tradition. För att säkerställa att företaget lever vidare i hundra år till anser Evelina Lindgren att det som krävs för att möta framtidens affärsbehov, är en omställning till ett mer "grönt företag". aPak har alltid tagit ett långsiktigt och holistiskt förhållningssätt till sin framtid, så att positionera kring hållbarhet och de affärsmöjligheter det ger har enligt Evelinas erfarenhet varit en ganska naturlig och välkommen utveckling.

Jag hade en förhoppning om att detta arbete skulle ge ringar på vattnet, men inte så mycket som de gjort. Vi har både kunder och leverantörer som verkligen gett oss ett otroligt stort positivt gensvar.
— Evelina Lindgren

Evelina förklarar att många kunder har uttryckt intresse för aPaks arbete och hört av sig för att få hjälp att koppla ihop dem med andra företag inom sin bransch för att utbyta best practice och kunskap. "Att bara ta upp ämnet med kunderna har resulterat i att en del fortsätter att rekrytera hållbarhetsexpertis eller skapa nya roller inom sin organisation för att få fokus och fart." säger hon. "Det finns mycket god vilja att hitta."

Att uppfinna nytt och påskynda förändring genom teknik

Henrik Henriksson på H2 Green Steel är medveten om att det finns en etablerad förståelse för de långsiktiga konsekvenserna av hotet mot vår planet om vi inte sätter hållbarhetsarbetet i spetsen. "Det finns en kollektiv medvetenhet kring behovet av att göra en förändring för att överleva i en framtida ekonomi. Men på kort sikt är många företag oroliga för att kunder kommer att lämna när de står inför ett högre pris för sin produkt eller tjänst." Enligt Henrik måste fler företag vara modiga nog att förändra hela sitt värdeerbjudande. "Ompröva allt - vad du erbjuder, vilka dina kunder är, ända fram till hur du tar betalt för din produkt eller tjänst."

Jag tror vi måste kampa ihop mellan policysidan och politikerna och näringslivet nere i Bryssel, där många av våra beslut fattas. Vi har kommit ganska långt i Sverige och lärt oss lite grann, så kanske vi inte behöver vara så förbaskat ödmjuka. Vi kan våga säga att det här har vi redan förstått och vi borde istället gå den här riktningen och göra så här. Jag tycker många andra länder är duktiga på att köra i tandem mellan politik och näringsliv och det måste vi också bli bättre på i Sverige.
— Henrik Henriksson

Det som mäts blir gjort

Jag tror man måste skapa ett väldigt tryckt företagsklimat och skapa trygghet i organisationen. För det är bara då man vågar göra förändringar och vågar vara modig.
— Mia Brunell Livfors

Mia Brunell Livfors beskriver hur Axel Johnson har arbetat med hållbarhet under mycket lång tid och var ett av de första företagen som började mäta framsteg. ”En av de svåraste sakerna har varit att fastställa och bestämma vad man ska mäta och hur. Många fastnar för att mäta vad de kan, men detta tjänar ingen mening om denna mätning inte är kopplad på ett bra sätt till ditt företags påverkan. Lätt att mäta är inte alltid bäst att mäta, om det inte påverkar förändring.”

 
 
 

Panelens bästa tips för att integrera hållbarhet

  • Inför en baslinje och ett fokus

Företag är i olika mognadsstadier när det gäller sin position kring hållbarhet. Vissa har precis börjat, är ännu inte säkra på hur de ska bidra och vissa kommer redan ha en helt hållbar affärsstrategi för sina övergripande tjänster eller produkter. Identifiera var du som företag har störst negativ påverkan på miljön eller ditt samhälle och var du kan ha mest positiv påverkan. Fokusera på dessa områden för att komma igång.

Börja med grunderna: att öka medvetenheten inom din organisation och gå sedan vidare hela vägen ner genom din värdekedja. Genom att tillhandahålla rätt verktyg och processer och genomföra förändringar kommer framstegen mot hållbarhet att bli mätbara. Människor vill göra skillnad men är ofta osäkra på hur och var de bäst kan bidra. Att sätta tydliga riktningar och mål för att förbättra hållbarheten kommer att välkomnas som något att bygga vidare på, något som ger en känsla av trygghet och något att vara stolt över.

  • Vidga dina vyer

Att ta fram en strategi och sedan isolera dess sjösättning till en avdelning i din organisation är inte tillräckligt. Hållbarhet måste genomsyra hela organisationen. Begränsa inte heller ditt hållbarhetsarbete till bara ekonomiska eller miljömässiga aspekter. Betänk ditt företags sociala konsekvenser och gör ansträngningar för att involvera en större del av samhället för att skapa ringar på vattnet. Hållbarhet är nära kopplat till våra samhällen. Om de är hälsosamma och blomstrande kommer det att hjälpa företag att blomstra.

Har du tänkt på att dina stakeholders är fler än de vanliga tre? Försök att, förutom dina anställda, dina kunder och dina investerare, se även samhället runt omkring dig och planeten som intressenter och ta med alla dessa i ditt beslutsfattande. Om du lyckas med det kan du bygga ett företag som omfamnar hållbarhet på ett sätt som verkligen bidrar till en uppåtgående värdespiral.

Varaktig förändring kommer ofta från samarbeten och allianser mellan likasinnade och de som delar en liknande vision. Höj därför ribban och gör ett åtagande att hjälpa till att driva förändring inte bara för ditt eget företag, utan för hela din bransch. Som startup tar H2 Green Steel ett annat tillvägagångssätt, jämfört med många mer traditionella företag, och bidrar istället till en kunskapsbas med öppen källkod för att hjälpa till att driva på för en förändring inom tillverkningsindustrin. Våga engagera dig över branscher och över landsgränser.

  • Skapa drivkraft

Tiden för samtal är förbi och nu finns egentligen bara utrymme för handling kvar. Så kallad greenwashing kommer snart att vara ett minne blott eftersom stakeholders snabbt blir mer informerade och granskar allt vi gör. Om du inte kan koppla hållbarhet till ditt företags värderingar kan det lätt sluta som ännu ett projekt eller initiativ som bleknar med tiden. Att driva hållbarhet måste vara ett långsiktigt åtagande och bör vara en del av din organisations DNA för att ge verkligt värde och påverkan.

Tiderna förändras och idag kommer ingen att ifrågasätta din ambition att uppnå hållbarhets- och ekonomiska mål samtidigt. Investerare och banker som ställer krav har påskyndat övergången till mer ansvarsfulla affärer.

En av de största utmaningarna är att få alla ombord och alla att arbeta tillsammans för att hjälpa till att föra hållbarhetsagendan framåt. Vi måste ändra beteenden och det är något av det svåraste som finns. Det kräver uthållighet och en långsiktig vision men när dessa ansträngningar börjar rulla skapas mer framgång. Genuina avsikter, ett tydligt syfte och engagemang för hållbarhet är alla viktiga nycklar för att framgångsrikt attrahera framtida ledare och talanger.

  • Följa eller utmana lagstiftning?

Det finns ett behov av snabbhet och förändringstakten för hållbarhet dikteras ofta av statliga beslutsfattare. På listan över världens 100 rikaste ekonomier är bara 25 st. länder och resten enskilda företag. Det säger mycket om vilken inverkan företag kan ha på omvandlingen av samhällen. Företag med ambitiösa planer och nya idéer behöver fatta många beslut, från att skapa nya erbjudanden till att säkra investeringar, men när det kommer till specifika tillstånd som behöver ges av myndigheter måste de utmana status quo. Inte principerna bakom beslutsfattandet, utan snarare att få upp snabbheten i processer och skapa en känsla av brådska för att behålla momentum.

För att säkra kommersiella investeringar behöver vi ett långsiktigt engagemang från våra regeringar. Sådana som sträcker sig över en längre horisont än bara till nästa val. Helst bör hållbarhetsinitiativ tas över den breda fronten av våra parlamentariska system, på ett liknande sätt som kring försvaret eller pensionerna. Våra regeringar måste ta på sig uppdraget att säkra investeringar som går tvärsöver branscher för att säkra infrastruktur och lösa energiförsörjningssystem. Om detta är på plats så kommer företag att kunna åta sig att bistå med en kraftfull drivkraft mot en mer hållbar framtid.

 
 
 

Magnus Tegborg

Founding Partner and CEO
E-mail

 
 

Fler artiklar och perspektiv

Perspektiv

En förebild för bolagsstyrning: en intervju med Gun Nilsson

Perspektiv

Perspektiv från Stina Andersson, koncernchef Bonnier Group

Perspectives

Interview with Leif Johansson, Chairman AstraZeneca

Kontakta Oss