Är din ålder relevant?

Är din ålder relevant?

Tankar från Sonnica Frändberg, Senior Researcher och expert inom rekrytering


Personer med olika ålder
 
 

Vi har väl alla känt oss för gamla någon gång och för unga vid andra tillfällen. Men finns det någon ålder som är perfekt? Om man ska tro en del jobbannonser så är det väl runt 35 för då har man hunnit skaffa sig erfarenhet men har ändå inte kommit för långt i karriären så att man saknar en hunger och nyfikenhet. Men är det verkligen den perfekta åldern? Det är ju samtidigt som många har små barn, skaffat hus och ska få hela den biten att gå ihop. Kan man leverera som bäst på jobbet då? Eller ska man vara precis nyexaminerad och gå in fördomsfri och med öppna ögon? Men då har man ju inte så mycket jobb- eller livserfarenhet. Eller ska man vara 55 och ha en längre erfarenhet och stora barn? Men vill man lära nytt då undrar en del.

Svaret är väl att den perfekta åldern inte finns. Eller att den alltid är perfekt. För är egentligen ålder viktigt överhuvudtaget? Det som är viktigt är de erfarenheter man har fått på vägen, vad man har lärt sig av dessa och att kunna använda dem för att bygga vidare. Det funkar inte heller att tillskriva egenskaper som mogen, stabil och traditionell till de som har jobbat i 30-40 år och nyfiken, modern och hungrig till de som bara har ett par år ute i arbetslivet. Jag har träffat oerhört traditionella 25-åringar och 60-åringar med en nyfikenhet och förmåga att tänka nytt utan dess like.

Så varför hakar vi upp oss på ålder? Antagligen av tradition om hur en karriär traditionellt har sett ut och hur det "ska vara" men där är det nog dags att släppa sargen och inse att tiderna ändras och en traditionell karriär är inte så vanlig idag. Vi lever längre, är friskare, världen har kommit närmare och vi får nya intryck. Många kommer att byta bransch, inriktning och nivå flera gånger om och inte följa en linjär bana. Nyfikenhet kommer att vara drivande och en önskan att utvecklas, inte bara jobbmässigt utan som person och det gör man om man får nya utmaningar.

 
Det är nog dags att släppa sargen och inse att tiderna ändras och en traditionell och mer linjär karriärsväg är inte så vanlig idag
 

Idag pratas det en hel del om ålderism och det slår åt flera håll. Är du ung så kan det vara svårt att få ett jobb för att du saknar erfarenhet och är du äldre så har du för mycket erfarenhet. Men kan man ha för mycket erfarenhet? Allt handlar ju om hur man som individ väljer att använda sin erfarenhet. När man får erfarenhet så får man kunskap som leder till nya insikter och så byggs det på. Att ha en nyfikenhet är nyckeln till att utvecklas och växa och den är inte knuten till ens ålder utan mer vem man är.

Gammal och ung. Junior och senior. Det behöver inte vara motsatser utan komplement till varandra, såväl hos en individ som hos en grupp. Man kan vara erfaren inom ett område när man är 25 och junior när man är 65. Man kan vara mogen och nyfiken samtidigt. Man kan vara erfaren och samtidigt hungrig efter ny kunskap. De bästa grupperna är de där man kompletterar varandra i erfarenhet, kunskap, kön, bakgrund och ålder. Det vet vi ju, vi måste bara våga att se förbi de hinder vi själva sätter upp. Som jag hörde John Mellkvist säga i en intervju med min kollega Carolina Engström - "Att åldersdiskriminera är att ge sig själv en örfil i framtiden".

 
Sonnica Frändberg Alumni.jpg

Senior Researcher
E-mail

 
 

Fler artiklar och perspektiv

Perspektiv

Intervju om ålderism och mångfald med John Mellkvist

Kontakta Oss