Perspectives from an Interim Consultant
En interimkonsults perspektiv
Alumni Interim erbjuder kunder interimslösningar genom särskilt verifierade konsulter. Nedan har vi intervjuat några av de interimskonsulter vi samarbetat med under åren. Här delar de med sig av deras vardag, deras syn på ledarskap och interim management.
Britt-Marie Rösner
Britt-Marie Rösner har lång erfarenhet av att verka som Marknadschef och har varit hos välkända bolag som L’Oréal och Barilla. Hon är sedan knappt ett år verksam som Interim Manager och har nyligen klivit av rollen som Interim Marknadschef hos K-rauta AB, ett uppdrag tidigare förmedlat av oss.
Britt-Marie skrattar lite när hon berättar: “Min karriär som interimskonsult startade ryckigt! När jag lämnade min anställning på Barilla såg jag fram emot den omväxling och utveckling som konsult-livet skulle ge men istället blev det så att jag endast efter ett halvår gick in i en permanent anställning hos den nya uppdragsgivaren. Jag blev kvar där i sju år …”
Efter många år som anställd på familjeägda bolag med global verksamhet ville hon byta spår och har just avslutat sitt uppdrag som Interim Manager på K-rauta. Britt-Marie reflekterar över upplevelsen: “För mig var det som att börja ett nytt jobb med den extra bonus att det redan från första stund var tydligt avtalat vad jag skulle leverera och när det skulle vara klart. Det var mycket tillfredsställande att kunna kryssa i rutan för leverans när det blev dags att säga hej då! Som interim krävs att man visar vad man går för från start, att man är socialt kompetent och har förmågan att samarbeta med de anställda på företaget.”
Peter Wennerstein, Head of Business Development, Marketing & Digital Kesko Sweden som valde att samarbeta med oss och Britt-Marie säger: “Den stora fördelen med att välja en interimslösning är att kunskapen finns där. Det blev tydligt då Britt-Marie klev in på K-rautas marknadsavdelning att hon med sin erfarenhet förstod utmaningen och direkt kunde ge medarbetarna verktygen så att de tillsammans kunde höja ett pågående förändringsarbete till nästa nivå. Jag uppskattar även det långsiktiga värdet i till exempel de processer som sattes under uppdragets gång.”
Som den marknadsförare hon är delar Britt-Marie gärna med sig av den kunskap och de erfarenheter hon har fått som interimskonsult. “Under uppdragets gång har jag fått svara på en del frågor om hur man går till väga för att arbeta som Interim Manager. Vänner och bekanta, ja folk i allmänhet är nyfikna. Den här arbetsformen växer och det lockar många, oavsett ålder, att vara egen med den frihet och flexibilitet som det innebär. Det känns bra att min resa som interimskonsult har fått en nystart.”
Det stora värdet för Britt-Marie är främst den personliga utvecklingen. Samtidigt som hon breddar sitt CV utvecklar hon sig som person inom professionen: “Min största tillgång är den samlade erfarenheten av ledarskap samt den kunskap av marknadsföring jag har från olika arbetsplatser. Jag vill inte vara en anonym konsult utan strävar efter att visa vem jag är, skapa förtroende och tillit. Genom att jag öppnar upp för detta leder det oftast till att jag får gruppen till att göra likadant. Under mitt uppdrag bjöd jag relativt snabbt in marknadsteamet till en heldag. Syftet vara att lära känna varandra bättre och att gå igenom företagets planer för året. Vi gick även igenom arbetsprocesser samt hur vi tillsammans kunde dra ännu större nytta av varandra i teamet Med utgångspunkt i den digitala transformation som bolaget stod inför. Mitt sätt att angripa uppgiften hos uppdragsgivaren lyckades och när jag hade avslutat uppdraget var målen definierade, leveranserna på marknadsplanen infriade, ett starkt sammansvetsat marknadsteam och ett antal tvärfunktionella processer på plats.”
Som interimskonsult kommer man in med nya ögon och perspektiv menar Britt-Marie och för henne var det ett användbart verktyg i uppdraget. “Jag ser det som min uppgift att se och identifiera olika saker att lyfta fram, självklart alltid på ett diplomatiskt sätt. Det är också intressant ur ett transformations-perspektiv. Den digitala resan är ständigt pågående varför det är värdefullt med en person som kan ställa frågor om verksamheten med ett utifrån-perspektiv.”
Britt-Marie vill avsluta med att ge ett något otippat råd till bolag som funderar på att ta in en Interim Manager. “Leta brett och våga kontraktera någon med erfarenhet från en annan bransch – det kommer sannolikt att ge oväntade och värdefulla insikter!”
Eva Sjöwall
Eva Sjöwall har över 20 års erfarenhet som CIO och har verkat hos bl.a. Spendrups, Billerud Korsnäs, Jensen Education samt Caverion som Divison IT Manager. Eva är verksam som Interim Manager och har bl.a. haft rollen som Interim CIO hos Newsec Nordic Asset Management AB, ett uppdrag tidigare förmedlat via oss.
Tankarna runt att starta en karriär som Interim Manager fanns hos Eva redan för 10 år sedan då längtan efter mer omväxling, frihet och att kunna styra tiden själv blev allt större. Samtidigt som Eva gick i dessa tankarna fick hon en hel del erbjudanden om fasta anställningar och det dröjde därför ytterligare ett par år innan hon klev på den interima karriären. ”Så här i efterhand har jag också rent erfarenhetsmässigt tjänat på att vänta några år och bli än mer trygg i min yrkesroll och som person.”
Vilka är dina styrkor som interim CIO och hur ser du på ditt ledarskap?
”Jag har en bra grund i min tekniska utbildning och kunskap, sedan är ledarskapet otroligt viktigt därtill. En förmåga, som jag har haft stor nytta av är att kunna översätta det tekniskt svåra från IT-avdelningen till företagsledningen. Jag kan agera brygga, vilket jag tycker är väldigt roligt och det har varit väldigt uppskattat. I mitt ledarskap är jag inte detaljstyrd utan förväntar mig att alla tar eget ansvar med mig som stöd, att peka med hela handen har aldrig varit min stil.”
Vad upplever du för fördelar med att arbeta som Interim Manager? Vad tilltalar dig?
”Det absolut bästa med den här arbetsformen är att själv få bestämma över sin tid, att ha den friheten. I mina uppdrag ser jag till att ha tydliga ramar för vad som skall åstadkommas men sedan är det mitt ansvar att driva och sätta vägen dit. Kombinationen av omväxling och friheten är för mig oslagbar. Jag är ingen klassisk managementkonsult, jag trivs bäst i att vara operativ och konkret, jag får igång folk och vill leverera resultat. Givetvis är det en viss skillnad mellan att vara interim konsult och anställd men jag har i mina uppdrag alltid känt mig inkluderad samtidigt som jag inte behövt förhålla mig till internpolitik på samma sätt som anställda behöver. Jag kan hålla mig neutral, ställa frågor som ingen annan vill eller vågar ställa och jag får en ny start mellan mina uppdrag.”
Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att börja arbeta som Interim Manager?
”En viss timing krävs för att gå in och jobba interimt. Man behöver vara bekväm med, samt ha utrymme för, viss osäkerhet och risker. Jag skulle säga att det är bra med lång erfarenhet för att kunna komma in och leverera från start. Man måste tycka om att möta nya människor och komma igång direkt. Man har ju en begränsad tid och behöver prestera – det måste man vara bekväm med och gilla. För mig har min grundtrygghet i min tekniska bakgrund och även som person varit viktig när jag klivit på interima uppdrag. Vid rätt tid i livet kan jag verkligen rekommendera denna arbetsform.”
Vilka för- och nackdelar ser du ur ett kundperspektiv med att engagera en Interim Manager?
”Det finns många fördelar med att engagera en trygg och erfaren interim manager oavsett om konsulten ska driva förändring eller förvalta, man slipper t.ex. risker och ansvar som kommer med att anställa. I vissa uppdrag krävs att man genomför en förändring och driver det nya med nya ögon. I vissa att man styr upp, skapar ordning och reda och krattar manegen för den efterföljande. I alla uppdrag tror jag dock att konkreta ramar, tydliga mål och förväntningar behöver förmedlas och sättas för att kunna lyckas. Var tydlig med tidsram, budget och ge tydligt mandat för personen att själv genomföra och sätta agendan. En fråga att ställa sig som bolag är också, vad kostar det att inte ta in någon vid ett eventuellt glapp? Det tar ofta lång tid att hitta rätt person för den fasta positionen och otroligt viktigt är att inte tappa personalen under denna tid! Det kan dessvärre gå fort när en avdelning står utan ledning. Att ta in en person som går parallellt med t ex IT-chefen, heltid eller deltid, är också ett alternativ, då får man både erfarenhet och avlastning.”
I sitt uppdrag som interim CIO hos Newsec klickade det redan i första mötet från både Evas och uppdragsgivarens håll. Det blev ett uppdrag som efter 8 månader övergick i ytterligare ett uppdrag för ett bolag inom koncernen – Newsec Advisory AB. ”Vi har haft en bra dialog och kemi från start vilket underlättat och bäddat för att kunna prestera. Jag har haft en mycket god relation med såväl IT -avdelningen och verksamheten. I mitt nuvarande uppdrag har jag nytta av den redan satta relationen med en hel del personer, men har fått en ny utmaning - det bästa av två världar.”
Hur ser du på interimsbranschen generellt och framåt?
”Jag tror att vi kommer se mer och mer projektanställningar. Trygghet i och med anställning finns inte på samma sätt längre, organisationer och branscher förändras och försvinner och ingen sitter längre säkert på grund av många år i bolaget. Det kommer att efterfrågas fler kompetenser, inom min bransch tex både teknisk, analys och risk, men också att kunna hantera verktygen som skall tolka denna data.”
Lars Kevsjö
Lars Kevsjö har nära 20 års erfarenhet av att verka som CFO och har varit hos bolag som Ericsson, Telia, Net Insight och Enea. Han är sedan en tid tillbaka verksam som Interim Manager och har bl.a. haft rollen som Interim CFO hos Accedo, ett uppdrag tidigare förmedlat via oss.
Att Lars valde att testa livet som interimskonsult var lika delar en tillfällighet som en noga avvägd bedömning.
”Jag blev kontaktad av en före detta kollega som behövde hjälp med att få ordning på rapportering och styrning i ett bolag där han var styrelseordförande. Bolaget hade flera förlustår bakom sig och jag tyckte risken i bolaget var för hög så föreslog att jag skulle gå in som interim CFO istället för att ta anställning.”
Lars, som efter sin civilekonomexamen klev in på Ericsson, har alltså en bakgrund inom storföretagsvärlden, men har arbetat inom större och mindre bolag, noterade som onoterade. Den röda tråden kan sägas vara alla de förändrings- och förbättringsarbeten han genomfört vilket förklarar hans styrka som interim CFO. ”Jag har bland annat genomfört byten av affärssystem och automatiserat processer, gjort omstruktureringar, förbättrat och utvecklat den finansiella rapporteringen, anpassningar till börsens regelverk, förvärv och avyttringar samt strategi och utveckling av bolag. Med de erfarenheterna i bagaget har jag ofta ganska klart för mig vad som behöver göras när jag kommer in i ett bolag.”
Fördelarna med att arbeta som Interim Manager är enligt Lars att man fokuserar på att leverera på ett definierat uppdrag och kan göra skillnad relativt omgående. Dessutom, framhåller han, riskerar man inte att fastna allt för mycket i internpolitik. För Lars, som har ett stort affärsintresse och inspireras av inblicken i affärsmodeller och företagskulturer i möten med andra människor är det väldigt givande och utvecklande med interimsuppdrag. Utifrån hans personlighetstyp och sätt att se på ledarskap är det också lyckat. ”Jämförelsen med ett fotbollslag är kanske en något nött referens men den säger det mesta – det handlar om lagarbete och jag är en resultatfokuserad lagspelare! Jag anser att jag har hög integritet som yttrar sig i ärlighet, uppriktighet och raka rör. Men jag är också bra på att lyssna och prioritera med förmåga att skapa förtroende hos medarbetare.”
För den som funderar på att prova på att arbeta som interim manager är det viktigt att man är trygg och säker i sig själv. Lång erfarenhet av olika organisationer och kulturer är en fördel tillsammans med erfarenhet från att leverera på uppsatta mål är en förutsättning för att lyckas i de utmaningar som Lars menar kan uppstå. ”Baksidan kan vara en ryckig arbetsvardag, press på att hela tiden leverera, hög förväntan från kunden, konkurrens om uppdragen och osäkerhet när nästa uppdrag dyker upp.”
Goda råd inför start av en interim karriär:
Ha framförhållning. Interima rekryteringsprocesser går i regel snabbt, ibland bara några dagar. Däremot kan det ta tid att etablera sig som konsult.
Lär känna aktörerna på interimsmarknaden. Läs på om bolagen och vad de som samarbetspartners erbjuder både uppdragsgivare och konsult. Kontakta bolag som är specialiserade på interima tillsättningar och håll dem uppdaterade om din status när du går in och ur uppdrag.
Ta kontakt med personer som har lång erfarenhet av rollen som interim konsult. Lyssna och lär!
Lars ger också följande råd till uppdragsgivare: ”Se till att uppdraget och förväntningarna är klart och tydligt definierade, att dessa matchar konsultens kompetens. Med dessa förutsättningarna på plats kan bolagen, förutom leverans, få ta del av ny kunskap och insikter från någon med omfattande erfarenhet från andra organisationer, någon som också bidrar med hög energinivå.”
På frågan hur Lars ser på framtiden för interimsbranschen reflekterar han både utifrån samhälls- och individperspektiv och menar att det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden idag som säkert leder till att många 50+ chefer väljer interimsspåret, men att det också ger frihet. ”Fler och fler upptäcker fördelarna med arbetsformen. Att verka som interimskonsult kan vara oerhört givande, man får inte bara omväxling i arbetet utan kommer ofta in och styr upp en situation som av olika anledningar inte fungerar.”
Per Karmteg
Per Karmteg har över 5 års erfarenhet av att verka som Interim Manager och över 15 års erfarenhet av att jobba som managent- och IT-konsult. I rollen som Interim Manager har Per jobbat på Nokas, Skandia och är sedan 12 månader tillbaka CIO på Atrium Ljungberg, ett uppdrag som började interimt via oss.
Hur startade din interima karriär?
”Efter många år som managementkonsult och projektledare tenderade uppdragen att bli längre i tid och innefatta mer förändringsledning, ledarskap och management. Erfarenhet är särskilt viktigt vad gäller just förändringsledning och ledarskap, själv har jag växt in i rollen som Interim Manager kan man säga.”
Vad upplever du för fördelar med att arbeta som Interim Manager? Vad tilltalar dig?
”Rollen ger mig det bästa av två världar. Jag får jobba djupare inne i linjeorganisationen och det är lättare att känna en större gemenskap med kundens personal. Du inkluderas i beslutsfattandet och kan driva förändring från ax till limpa. Samtidigt har man kvar friheten av att vara entreprenör och all flexibilitet som det ger vad gäller ersättning, semester, utbildning och åtagande rörande kontraktslängder.”
Vilka är dina styrkor som interim manager?
”Att inte bara förstå vad som behöver göras utan hur! Att ha en bred referensram, vara en god människokännare och få med sig personalen är avgörande. Erfarenhet från flera branscher, såväl i Sverige som internationellt, gör att jag snabbt kommer in i nya sammanhang, kan läsa av och förstå bolagets kultur och sortera i vad som är viktigt och vad som krävs för att lyckas. Ledarskapet är ofta är viktigare i rollen som Interim Manager jämfört med traditionella projektledaruppdrag.
Berätta hur du ser på ditt ledarskap!
”Grundstenarna i mitt eget ledarskap är målstyrning, engagemang och kommunikation. Det är förstås en fördel när jag coachar medarbetare om det finns en röd tråd genom företagets målarbete från ägare till enskilda medarbetare. Det är också viktigt att, så långt det är möjligt, inkludera medarbetare i beslutsprocesser för att skapa engagemang och motivation. Slutligen vill jag nämna kommunikation. All förändring innebär en slags intern försäljning för att få med sig organisationen och då måste man vara bekväm med att kunna kommunicera och presentera agendan med budskap och ett tydligt syfte.”
Vad skulle du vilka säga till dem som funderar på att prova på att arbeta som interim manager?
”Om du trivs i ledarrollen, vill jobba djupt inne i kundens organisation och leverera i team med kunden snarare än genom självständigt arbete så skulle jag rekommendera rollen som Interim Manager alla dagar i veckan.”
Vilka är de stora skillnaderna när du går in i ett bolag interimt jämfört med permanent?
”För mig är de egentligen inte så stora. Jag jobbar inte som att det finns ett slutdatum! Uppdrag och kontraktslängd är på kort sig men agerandet långsiktig, man får inte ta kortsiktiga beslut.”
Har du stött på fördomar gällande interim management, vilka i sådant fall och hur bemöter du dem?
”Interim management är absolut inte bara förvaltning utan ett förändringsarbete som i princip alltid är uppdrags- och situationsanpassat. Jag brukar bemöta frågor, fördomar eller oro med respekt, det är en förmån för mig att få bidra i ledarskapet. Även om det är ett tidsbestämt uppdrag går jag in med inställningen att tänka och agera långsiktigt.”
Vilka för- och nackdelar ser du ur ett kundperspektiv med att engagera en Interim Manager?
”Kortsiktiga och långsiktiga behov kan vara väldigt olika och kräva olika ledarskap. Kanske behöver man en analytisk chef med lång erfarenhet av likartat arbete i närtid men sedan när agendan är förankrad och organisationen har etablerats kanske en annan ledartyp är mer lämplig? En oklar road map kan göra att kunden inte vet vilket uppdrag organisationen skall ha framgent och då är det också omöjligt formulera behov av ledarskap. Att anlita en Interim Manager ger kunden flexibilitet och gör det enklare att hantera osäkerhet.”
Har du något case eller uppdrag du vill dela med dig av?
”Uppdragen ser ibland väldigt olika ut. I mitt första interima uppdrag på Nokas Värdehantering handlade mycket om effektivisering. Senare på Skandia, där uppdraget var att genomföra ett större systembyte, övergick den ursprungliga projektledarrollen till en interim roll när det behövdes förstärkning i den mottagande linjeorganisationen. I mitt nuvarande uppdrag som Interim CIO på Atrium Ljungberg ligger fokus på att bygga ett team som skall hantera nya utmaningar och möjligheter i fastighetsbranschen. På just Atrium Ljungberg har jag träffat så rätt att det är dags för mig att kliva in i ledarskapsrollen till 100% då interim-rollen övergår till en permanent anställning.”
Hur ser du på interimsbranschen generellt och framåt?
”Det ställs stora krav på ett modernt ledarskap idag, förändringstakten ökar vilket gör att ledarskapet måste vara dynamiskt. Interim management är ett svar på detta och gör det möjligt för kunden att ta snabbare beslut, minska risk och få mer spets i sitt ledarskap. Denna arbetsform tror jag vi kommer se otroligt mycket mer av i framtiden.”
Peter Sjöberg
Peter Sjöberg har flera års erfarenhet av att verka som Interim CFO. Tidigare har han verkat hos Bergendahl Food och Sony Mobile Communication samt haft uppdrag hos GDL Transport. Peter är sedan våren 2019 tillbaka verksam som Interimt stöd till CFO hos Heimstaden, ett uppdrag förmedlat via oss.
”Det är helt enkelt lite mer spännande!” Med de orden sammanfattar Peter hur han upplever skillnaden mellan att vara i fast anställning gentemot i ett uppdrag som interim manager. Det är knappt två år sedan han tog beslutet att styra om sitt arbetsliv, något han inte ångrar: ”Nu är det ett sätt att leva och försörja sig, känslan är att det är rätt, jag gillar verkligen det här sättet att arbeta på.”
Då Peter år 2010 befann sig mellan jobb kom ett erbjudande om ett kortare projektuppdrag på distans under sex månader i Stockholm, en bra bit från hemmet i Skåne. Han hade då viss insyn i vad rollen som konsult innebar då en av hans tidigare chefer varit interim manager. Projektet utvecklades och Peter vässade sig professionellt, uppdraget gav mersmak. När så möjligheten, efter ytterligare några år som anställd CFO, kom att växla spår tvekade han inte.
Han menar att CFO-rollen i sig kan innebära begränsningar, som till exempel att man endast utför vissa arbetsuppgifter. Efter några år kan det upplevas som att jobbet mest bara rullar på: ”Under perioderna som interim CFO ställer jag oftare den viktiga frågan om jag levererat det jag ska denna vecka? Den här tydligheten är bra för alla involverade, för konsulten men också uppdragsgivaren som måste formulera vad som ska göras, när det ska vara klart och levererat.”
Baserat på Peters erfarenhet menar han att uppdrag också tenderar att vara lite spetsigare, det ger en större utmaning en vanlig dag på jobbet. Det kan ibland ligga en misslyckad satsning eller en förändringresa bakom behovet av en interim manager vilket passar honom: ”Den typ av uppdrag jag får handlar ofta om förändring. Det känns bra att vara trygg med att hålla i rodret, att direkt kunna kliva in i en organisation och leverera tillsammans med medarbetarna. Jag är en lugn och stabil person som lutar mig mot en stor erfarenhetsbank. Kunden vet kanske inte alltid hur det ska gå till men de vet vad de vill ha. Som interim manager måste man kunna omsätta målsättningen till action i organisationen från dag ett, inte spilla tid. Det kan ju vara så att uppdragsgivaren vill att man ska insupa organisation och kultur men ofta är det så att man vill ha någon som kan sätta igång omedelbart. Första månaden ska kunden känna att något händer!”
Att verka som ledare är inspirerande och något han alltid strävar efter, oavsett om det gäller en permanent eller interim roll: ”Det gäller att identifiera det som är meningsfulla uppgifter under en arbetsdag. Om vi levererar det här blir vi stolta. Man ska inte driva förändring som ensamvarg, det handlar om att bjuda in kollegorna. De har ju ofta mycket bra erfarenhet och faktiskt ofta svaren. Min erfarenhet är att då jag leder genom att bjuda in så bidrar alla till lösningen. Folk vill bli hörda och vara med, det som sker då kan jag aldrig lyckas med själv. När jag har haft som mest framgång är när jag lyckats få människor att köpa in och vara en del av processen, då behöver jag inte be dom om något, de levererar.”
Henrik Holm, styrelseledamot i GDL Transport, berättar hur det var att ta in Peter som interim manager: ”Under det år som Peter var verksam hos GDL var han avgörande i arbetet med vår transformationsagenda och drev förändringarna. Han tog plats i teamen och bidrog med högt financial leadership.”
Vad skulle du vilja säga till den som funderar över att börja arbeta som interim manager?
”Jag vill verkligen rekommendera det! Som ekonom, som jag är, kan man vara lite trygghetssökande, det kommer på något sätt med rollen. Och då är det ju en oro över om uppdragen ska komma in, hur lång tid det går emellan och hur mycket man kan fakturera. Innan det rullar på måste man kunna leva med känslan av osäkerhet.”
På frågan om han har stött på några fördomar gällande interim management säger han: ”Det har jag väl, någon skojade om att interim var CFO:ernas kyrkogård. Detta sagt med glimten i ögat, det finns väl några som är tveksamma men testar för att inse att de inte gillar det. Så finns det andra som helt enkelt trivs med upplägget.”
Det som däremot kan vara trist är om man bara ses som en extern konsult och att ramen för uppdraget är för snäv, Peter förklarar hur gå vidare: ”Då är det upp till mig att prata med min motpart, förklara att jag är villig att göra mer och jobba bredare med organisationen. Det handlar om att delta som att man var en i gänget. Att man bjuder till, är personlig och deltar i de evenemang som man faktiskt ofta blir inbjuden till och inte bara packar ihop på kvällen. Jag vill inte vara en anonym konsult som stänger sin väska och går hem.”
Hur ser du på interimsbranschen generellt och framåt?
Peter avslutar med en positiv spaning: ”Jag delar uppfattningen som jag hör från i omgivningen, detta är på frammarsch. Begreppet blir mer känt, fler ser fördelarna med att arbeta så här med företagande och förändringar. Jag får många nyfikna frågor från andra och det känns bra!”
Cecilia Strömmar
I en allt mer föränderlig omvärld med hög arbetsbelastning och krav på snabb anpassning så finner fler verksamheter nyttan av att snabbt kunna lösa sina kompetens- och resursbrister genom att anlita en interimskonsult. För vem vill inte få möjligheten att ta in ett par nya ögon för att få hjälp och säkerställa att man lägger tid på rätt saker?
I mer än 20 år har Cecilia Strömmar arbetat inom kommunikation varav de senaste sju åren som frilansare och interimskonsult. Hennes uppdrag har varierat från kommunikationsstöd i verksamhetsutvecklingsprojekt, förändrings- och internkommunikation, medierelationer till projektledare av kommunikationsprojekt till exempel. Som erfaren interimskonsult kan Cecilia snabbt sätta sig in i rollen och bidra med värde från första början. Fördelarna som Cecilia ser i en interimsroll är att hon ofta får arbeta med helheten, från strategi och planering till genomförande. Hon trivs också i den tydlighet som skapas kring omfattning och förväntan, när syftet bottnar i det leveransen ska åstadkomma.
”Uppdragsgivare tänker ofta till ordentligt innan de tar in en interimskonsult vilket är bra och också nödvändigt så jag som interimskonsult vet vad jag ska åstadkomma. Inte sällan hjälper jag också till att tydliggöra uppdraget utifrån uppsatta mål för att säkerställa att jag verkligen bidrar på bästa sätt”, berättar Cecilia.
Interimskonsultens bidrag
Med ofta mer erfarenhet än vad rollen kräver så kan en interimskonsult ge råd som ligger utanför det specifika uppdraget. Det är ett mervärde för uppdraggivaren, men ställer också krav på att kunna dra nytta av och vara beredd att ta till sig den nya kunskapen för att möjliggöra bra beslut framåt.
”Den erfarenhet jag har från att ha gått in och ut ur olika verksamheter i så många år och att jag alltid kommer med ett utifrån och in-perspektiv gör att jag ser mer än det som ryms inom mitt uppdrag. Att delge det, blir som en extra leverans. Att inte sitta fast i internpolitik gör att jag kan jobba friare för att åstadkomma resultat. Men det gäller samtidigt att vara lyhörd för den kultur som finns. Att snabbt bygga relationer är vägen framåt, särskilt när det ingår arbetsledning”, säger Cecillia
En interimskonsult bidrar med ett viktigt utifrån-in-perspektiv hela vägen, som annars lätt kan tappas bort längs vägen som vanlig anställd. För att jobba effektivt och smart och kundfokuserat är det viktigt att kontinuerligt ifrågasätta, utvärdera och beakta hur omvärlden ser på det värde man som företag bidrar med för att lyckas.
I en mer vanlig arbetsform som permanent rekrytering är det inte ovanligt att planera för en till tre veckors introduktion av nyantällda medarbetare, där man önskar lära upp och inviga nya kollegor i företagets kultur, rutiner och interna system. Med en interimskonsult så behövs inte samma förberedelser eftersom förväntningarna oftast är helt annorlunda och kopplat till enskilda projekt.
Företagets bästa i fokus
En interimskonsult har alltid företagets bästa i åtanke, utan egen personlig agenda och fokus ligger på att få till en bra leverans som bevisar vad man går för och som kan leda till nya uppdrag. Nödvändigheten av att tillrättalägga för den sociala aspekten i att rekrytera in en ny medarbetare, kopplat till att landa rätt in i organisationen och att hitta gemenskap och trygghet finns inte när man som uppdragsgivare plockar in en interimslösning. Självklart behöver en interimskonsult bra stöd i form av att förstå hur organisatonen hänger ihop och hur den interna beslutsfattningen går till, men annars är ofta förväntningarna att en extern konsult jobbar på självständigt och inte behöver ha samma support på plats.
Harald Abelin
Om vägen ut ur pandemin där distansarbete nu kan sätta ramen för samarbete inom alla typer av verksamheter säger Harald, “Klister behövs för att skapa riktning och lösgöra energi!”
Viktigast i detta nya mentala sammanhang, digitalt hemarbete, är klistret! Det är den gemensamma värdegrunden och i en organisation blir klistret synligt som vad och hur vi gör, vad vi åstadkommer. Det som håller ihop alla och gör att verksamheten rullar vidare. Förr satt man tillsammans i en byggnad med en entré. Effekterna av COVID-19 kan utmana medarbetarnas lojalitet och verksamhetens riktning.
Klister och riktning är nödvändiga delar när man vill lösgöra energi i verksamheten. Från hemmakontoret kan det bli lättare att vara kritisk. Ju större frihet man får under arbetsdagen desto tydligare måste randvillkoren vara, hur vi beter oss mot varandra och vart vi ska. Jag tror inte man kan ändra på individers värdegrund men värdegrunden inom en verksamhet ska styra vilket beteende som förväntas.
Förändringsprocesser kräver uthållighet. Även de som är initierade av ledning i en organisation är utmanande, det krävs långsiktighet. Att hålla ihop ett företag är i sig svårt och ledarskap kan utföras på väldigt många sätt – men det viktiga är inte hur man gör utan vad man står för.
Tips till den som vill bli en bra ledare:
Om du varje vecka samlar ihop vad som gav energi och vad som tog energi så kan du utgå från att det faktiskt gäller andra också!
Som ledare måste man ha en riktning, det går inte att stå still. Du måste ha medarbetare som vill gå i den riktningen.
Som de flesta vet kommer en chefsroll med förväntningar, man ska utöva chefskap såväl som ledarskap. Chefskap handlar mycket om hur, ledarskap om varför. Jag menar att viktiga egenskaper som ledare är förmågan att vara ärlig mot sig själv och andra, med gott syfte. Man ska ha tilltro på människor, generell tro på att människor kan och vill. Att man har förmåga till empati, men inte faller ner i sympati.
Harald nämner tre sätt som din verksamhet kan dra nytta av en interimslösning:
Sitt inte och hyvla på det ni inte kan! En interimskonsult kan bidra med ny kunskap och idéer. Tankar utifrån är befruktande för all verksamhet. Friska ögon är en jättemöjlighet så länge man inte gör organisationen beroende.
Signalera kvalitet! I mina tidigare roller som VD tog jag själv in konsulter och interimskonsulter. Alltid med stora krav på kompetens och kvalitet av en anledning, om man tar in någon som kan leverera hög kvalitet är det en signal att även vi inom organisationen också förväntas leverera samma kvalitet! Som uppdragsgivare måste man därför vara duktig på att välja rätt konsult och kommunicera anledningen till medarbetarna.
Skapa tid att tänka! En interimslösning under en period gör att ledningen får tid till reflektion, att man undviker att handla reflexmässigt.
Jag är inte läkare eller präst men har varit verksam som VD för sjukhus och Direktor för Stockholms Stadsmission. Från en snabb överblick kan jag förstå hur saker hänger ihop. En fördel med att komma utifrån är att det blir svårare att bli tagen som gisslan i specifika faktafrågor. Finns det ingen riktning, då skapar jag en sådan. Jag måste bara se till att de själva kan lösa problemet.
Jag själv har i mina roller som VD inom IT-konsultföretag och Hälso- och Sjukvård alltid jobbat i ett team, att det finns någon som kompletterar mina brister och att jag litar på andras kompetens. Röda tråden i min interimskarriär, att skapa riktning och lösgöra energi, utgår från det. Hade jag inte haft den förmågan, att ge och vinna förtroende, så hade jag aldrig haft den här yrkesbanan eller karriären.
Tips till dig som är intresserad av att börja som interimskonsult i en ledande roll:
Förstå uppdraget! Håll dig till det.
Respektera kompetensen i organisationen och tro på att lösningen finns där.
Restriktioner kopplade till COVID-19 har gjort det till en utmaning att vara närvarande och att leda med närvaro – det har att göra med att tyda alla signaler, det som också kommuniceras utanför möten, att se vad som händer. När det gäller digitala möten så är det förstås väldigt strukturerat, det fysiska mötet genererar energi på ett annat sätt. Jag gillar teknik som komplement, men som total ersättning fungerar det inte. Boka om möjligt in individuella möten är mitt råd.
Idag är jag alltså interimskonsult, behöver inte hålla mig till ett visst fack, utan tar uppdrag som handlar om att leda. Är även mentor åt adepter i allt som rör utveckling kring arbetssituationer, om att vända negativa tankar till något positivt.
Min första insikt om ledarskap kom i det militära (Flottan), med den första troppen som jag skulle utbilda. Resultatet blev hyfsat men jag var inte nöjd. Jag letade efter andra som var duktiga. Det fanns alla sorter. De som hade kadaverdisciplin och lyckades men även de som utövade samma typ av disciplin men misslyckades. Det handlar inte om hur man gör utan vem man är!
Vid chefsbyte på ubåt slutade allt fungera, viljan att delta försvann, trots att kompetens och organisation var den samma, det var endast chefen som var ny. Optimal prestation kräver tre saker, sammanhang, kompetens och vilja. Chefskapet hanterar det fysiska sammanhanget och kompetens – det går att kopiera. Ledarskapet hanterar det mentala sammanhanget och viljan och utgår från dig som individ. Och det är mycket svårt att kopiera.
Det finns fyra tillstånd för en medarbetare i ett företag, man är frånvarande, närvarande, delaktig och medskapande. För att flytta någon från frånvarande till närvarande räcker chefskap. Att komma vidare ställer högre krav på ledarskap där man går före och motiverar. För det sista steget, medskapande går ledaren bakom medarbetaren, man kan kalla detta ledskapande. Starka drivande ledare är bra, men ibland försvinner kraften hos medarbetarna. Vid medskapande sitter kraften i organisationen och individerna. Ledaren blir inte lika viktig.
Anna-Karin Mårtensson
Anna-Karin Mårtensson är civilekonom verksam som interimskonsult sedan 2020. Hon har särskild kompetens inom fondredovisning och lång erfarenhet som CFO och andra ledande ekonomiroller inom regelstyrda verksamheter i finans- och IT-branschen. Anna-Karin kommer närmast från ett uppdrag som interimskonsult på en infratechfond förmedlat genom Alumni Interim.
Under mitt första år som interimskonsult har jag lärt mig oerhört mycket, även om mig själv. Som anställd har du en plattform inom organisationen, men som interimskonsult ska du kliva in och leverera ett resultat. Då måste man kunna möta andra utifrån sig själv, inte från en etablerad position.
Inom fondbranschen, där man har möten med investerare, storbanker och möjliga samarbetspartners har min personlighet, som prestigelös och naturlig i kombination med att jag är nyfiken och energisk, varit till stor hjälp. Detta är egenskaper som också är en stor tillgång i min roll som interimskonsult.
Tips till dig på väg att bli interimskonsult:
Tala om vem du är! Stäm av även personlighet inför uppdrag för att kommunicera förväntningar, det kan avgöra hur snabbt eller långsamt du kommer in i en verksamhet.
Ta hjälp! Är du driftig nog att finna dina egna uppdrag eller vill du hellre gå via rekryteringsbolag, någon som hjälper dig nå uppdragsgivare?
Du måste gilla nytt! Att bara glida med fungerar verkligen inte för en interimskonsult.
Ha is i magen! Var förberedd på att det kan ta tid att landa jobben, det går till exempel inte att förutse en pandemi.
Jag har alltid strävat efter förändring och fick förmånen att göra många olika saker under mina 16 år på investmentbolaget Proventus, utvecklades hela tiden i en bransch utmanad av nya regleringar. Som CFO med ansvar för fondverksamheten fanns det aldrig tillfälle till avslut.
Mitt första interimsuppdrag gick via Alumn Interim då jag under en pågående rekrytering klev in som konsult på ett expanderande bolag med stora investeringar inom infrastruktur. Sverige och norra Europa ligger efter inom hållbara lösningar, inte bara transporter, utan även vindkraftverk, grön el och hamnar. Detta blev sedan en dörröppnare till en förlängning då de behövde hjälp med att sätta upp en ny ekonomienhet. Bl a var mycket relaterat till HR-funktionen, och då jag från min tid som ekonomiansvarig på mindre bolag även är kunnig inom löner/försäkringar så kunde jag kliva in. Är man prestigelös så kan man få vara med. Var inte kvar ett helt liv på ett och samma ställe. Om du har möjlighet att flytta på dig så gör det!
Redovisning är min bas, det kan jag verkligen. Började som revisor efter universitet, jobbade åt Spray och tog mig igenom millenne-skiftet under IT-boomen. Därefter har jag haft olika roller inom finansiella verksamheter, kulturinvesteringar och family asset. Istället för att försöka byta bransch helt kan min spetskompetens inom fondinvesteringar ge förutsättningar för utveckling, inom varje interimsuppdrag kan jag ta nya steg.
Någon frågade om jag inte skulle ta det lite lugnt efter att jag sagt upp mig, landa efter alla år som anställd men nej, jag hade ett uppdrag att kliva på. Det är först nu ett drygt år senare jag hinner andas lite. Jag kan reflektera över allt jag lärt mig och även den kunskap jag delat till andra.
Stina Yones
Stina Yones är konsult med kombinationen hållbarhet och affärsutveckling som särskild kompetens. Stina, som är utbildad civilekonom, har erfarenhet som ledare i operativa och rådgivande roller som marknadschef och VD i energi- och livsmedelsbranschen samt erfarenhet av att driva startup-bolag. Stina startade sin konsultkarriär 2019 och har bland annat varit tillsatt som Interim Hållbarhetschef i uppdrag förmedlat via Alumni Interim.
Jag har under mitt arbetsliv haft en rad olika roller på vitt skilda bolag. När jag jobbade med uppstartsbolaget Gooh var vi tidiga med att fokusera på hållbara livsmedel, på Lantmännen lärde jag mig värdet i det lokala med svenska bönder som ägare. Som VD på ett energibolag där huvudidén var att bygga ut vind- och solkraft gjorde ju själva affären skillnad. Jag hade aldrig haft ”hållbarhet” i någon titel men det har ändå funnits som någon slags röd tråd när jag tittar tillbaka.
Idag är det en självklarhet för många att de vill göra gott och göra mer. Frågan jag ställt mig är var jag som enskild individ kan ha störst impact. För mig blir svaret alla timmar på dygnet som ägnas åt jobb. Här kan jag troligen ha störst effekt. Det ger förmodligen mer än att källsortera hemma eller välja vego-korven – även om jag helst gör det också.
I min roll som konsult går jag konkret in och stöttar bolag som står inför en omställning. Jag hjälper dem att förstå var deras största påverkan ligger och hur de kan bli hållbara. De flesta jag möter vill helt enkelt göra mer rätt än idag, men vet inte alltid hur. Jag gör också strategiarbeten för mindre bolag som till exempel redan har hållbarhet som en integrerad del av affären, men som vill växa snabbare.
En klassisk uppdelning av hållbarhetsområdet görs utifrån tre perspektiv; ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Företag befinner sig i vad jag menar är olika mognadsgrader där man kommit olika långt inom olika områden. Oavsett var på resan finns alltid utmaningar och behov av nya lösningar.
Företags hållbarhetsarbete har historiskt haft en tendens att vara inåtriktade och begränsade till den egna verksamheten, exempelvis sluta använda engångskoppar eller källsortera på kontoret. Det är en bra början, men det är en hjärtefråga för mig att företag orkar höja blicken. Kan vi hjälpa våra kunder med deras omställning kan vi få hela affären att springa åt samma håll, och få mer att hända och att ändras.
Men jag längtar också till framtiden. Om några år är jag övertygad om att vi inte kommer prata om vad som är hållbart och inte hållbart. Det kommer bara finnas en typ av verksamheter kvar.
En digital transformation har många bolag förstås gått genom, vissa befinner sig mitt i den. En av pandemins effekter blir att den digitala förändringstakten ökar. Vi måste förstå att den hållbara transformationen kan vara minst lika utmanande och också kräva omorganisationer, nya affärsmodeller och kompetens. Jobbigt men oundvikligt.
Det som var inspirerande i uppdraget via Alumni Interim var det fanns en ledningsgrupp som förstod jobbet som krävdes. Det som många företag fastnar i är att hållbarhet kostar pengar, att man väger lönsamhet mot hållbarhet. Insikt om behovet av omställning kom i det här fallet från ledning och inte från en hållbarhetsgrupp som ofta tyvärr får skrika för att höras.
Ur konsultsynvinkel märker jag att det sker ett skifte ur organisationshänseende. Hållbarhetschefsrollen genomgår en förändring där tidigare fokus på djup sakkunskap och ofta teknisk bakgrund går mot mer affärsnära profiler. Behov av experter finns i allra högsta grad fortfarande men tror vi på riktigt att en hållbar affär är vägen framåt kan inte hållbarhetskompetensen vara placerad i en satellit långt bort från ledning och affär. Den ’nya’ hållbarhetschefen behöver ha kompetens inom innovation, change management och strategisk affärsutveckling. Och här kan det uppstå ett gap mot den kompetens och organisation man har sedan tidigare.
För mig rent personligt framåt kan jag inte tänka mig något roligare jobb än det jag har just nu. Hållbarhet för mig som individ handlar om att utvecklas, att bidra till något bättre och att ha balans. Att jobba som konsult med de här frågorna ger full pott i alla bägare, vilken lyx va?!
Karl Magnusson
Karl Magnusson har en universitetsexamen i nationalekonomi med finansinriktning och mångårig erfarenhet som CFO inom expansiva online- och managementverksamheter, från start ups till globala bolag. Karl kommer närmast från ett uppdrag som interim CFO på Zmarta förmedlat genom Alumni Interim.
Att verka inom dynamiska tillväxtmiljöer är den röda tråden i mitt arbetsliv. Jag är inte rädd för att testa saker som låter roliga och spännande och jag tvekar aldrig att hoppa i den djupa änden av poolen. Det är en bra egenskap i min roll som interimskonsult. I interimsuppdrag hamnar du i den djupa änden av poolen varje gång.
Mitt senaste uppdrag via Alumni Interim utvecklades under tid. Från början var det en typisk brygga. Jag skulle täcka under pågående rekrytering av en ny CFO till Zmarta men moderbolaget Bauer Media såg möjligheterna till en fördjupad leverans vad gällde analys. Det var ett förtroende som växte fram från den internationella ledningen som ville fördjupa förståelsen för sifforna.
Att skapa förtroende är nyckeln i alla led. Med ett mycket bra team på plats drev jag budget-processen, long-range plan mot huvudaktieägare, mycket förvärv och planer för att bygga verksamheten framåt. Mitt uppdrag avslutades med att två personer klev in och ersatte mig – en head of business control och en ansvarig för accounting.
Som student läste jag nationalekonomi med finansinriktning i Uppsala med siktet ställt på aktiemarknaden. Men så kom dotcom-kraschen och drömmen sprack. Jag började istället på den totala motsatsen – Statistiska Centralbyrån (SCB). Där hände mycket intressant och mina nya kollegor hade enorm kunskap som de delade med sig av. Jag fick förtroendet att vara Sveriges representant i EU och blev skickad till Moldavien för att bistå landet i arbetet med finansstatistik. Anställningen på SCB lyfte mig mentalt. Som 25-åring insåg jag att det inte fanns begränsningar, jag kunde göra olika saker.
Åren som följde präglades av pokerboomen i början av 2000-talet. Jag var då CFO på Ongame som gjorde en resa från ett källarkontor i Uppsala till en världsledande verksamhet i en ny bransch. Online gaming växte fram allt eftersom teknik och marknader utvecklades. Senare var jag en av fyra personer som satt i London med ett vitt papper och drog upp planen för hur Betway skulle skapas.
Jag ser väldigt positivt på den frihet som interimsrollen ger och jag tror att det är en önskan som allt fler söker sig till. Under min tid som CFO på Meritmind fick jag erfarenhet från den närliggande management-branschen, där målet var att expandera verksamhet ut i Europa. Där mötte jag också flera som arbetade interimt.
En av de drivande anledningarna till att jag valde att testa interimsrollen är att jag vill undvika att bli uttråkad. Det är inte en risk att tröttna efter några veckor eller månader, men kanske efter 2-3 år. När jag kliver in i något nytt, fokuserar jag till 110%. Som konsult kan jag ge det lilla extra under en period. Det kan vara svårt som anställd att ligga på högsta nivå hela tiden och man kan lätt fastna i politik som hindrar det verkliga värdeskapandet. Jobbet maler på och tar fokus från det som jag ser som den intressantaste utmaningen för en CFO – att vara med och utveckla affären och skapa mervärde. När ett uppdrag avslutas kan jag lägga min energi på familjen, det ger en bra balans.
Tips till den som vill testa rollen som interimskonsult:
1. För att tycka att det är kul måste man gilla spänning och variation. Det går inte att vara trygghetssökande.
2. Innan du går in i ett konsultuppdrag – klargör förväntningarna. Vad vill kunden att ska ske?
3. Försök vara snabb med att hitta beslutsvägarna, vem bestämmer vad och hur hänger det ihop. Identifiera de formella och informella strukturerna.
4. Skapa förtroende i teamet. Var väldigt ödmjuk inför att folk gör sitt bästa, riv inte upp något för sakens skull.
Johan Ryrberg
Som CFO måste du kunna stå lugnt på bryggan, i medgång kan alla vara med och hjälpa till men i motgång är det ibland ensamt. I uppdrag kan det vara viktigt med branscherfarenhet men avgörande är att ha erfarenhet från olika faser i ett företags liv. Kriser, katastrofer, krascher – då finns resonansbotten för att kunna hantera det okända som kommer emot dig.
Jag har bara varit interimskonsult några få år men lutar mig emot drygt 30 års erfarenhet från framgångar i bolag som växte till flera miljarder i omsättning men jag har också avskedat personal, stått inför konkurshot och fått hantera skenande 500%-räntor i tillväxtbolag med knapert kapital.
När jag klev på som Interim CFO på Perstorp hade man precis börjat se pandemins effekter med en vikande efterfrågan. Perstorp är ett mycket spännande globalt bolag med produktionsanläggningar och försäljning över hela världen. Kemibranschen var ny, min bakgrund är mest tillverknings- och stålindustri, men utmaningarna är ofta liknande i många företag oavsett bransch.
Förutom att man som interimskonsult måste använda sin egen erfarenhet och fantasi för att kunna leverera direkt så gäller det att suga åt sig information om verksamheten, särskilt viktig är den från produktionslinjen och säljarna som möter kunden. För att snabbt få insikter om verksamheten insisterade jag på att besöka en fabrik. Det Covid-säkrade besöket gav en viktig kunskapsbas när pandemin senare förhindrade alla fysiska möten.
Som Interim CFO ansvarade jag för avdelningarna legal, IT och finance där till exempel samtliga controllers rapporterade in. Totalt en organisation med drygt hundra personer.
Under hela uppdraget om tio månader, träffade jag tyvärr endast en handfull personer vilket inkluderar koncernens ledningsgrupp. Man träffar ju inte alla även om det inte är en pandemi men med tanke på organisationens storlek och komplexitet var detta lite speciellt. Under de här omständigheterna tror jag att en stark och bra företagskultur har varit avgörande för att hålla igång styrkan i bolaget.
Det är svårt att leda folk man inte träffat förut, ännu svårare att göra det via en Teams-ruta. Det är alltid en utmaning men under pandemin blir det oerhört två-dimensionellt. Det är alltför lätt att glida från ett web-möte till ett annat och svårt att fånga upp deltagarnas reaktioner som man gör under fysiska möten. Har alla förstått budskapet i ett web-möte? Finns det bättre förslag som aldrig kom fram? Om man möts av tystnad, vad betyder den?
Jag har ganska stor verktygslåda att använda, alltid situationsanpassad. Man måste lita på att kunskapen och lösningarna finns i organisationen. Ledningen på Perstorp visste vilken typ av interimskonsult de behövde, en exekutiv resurs och inte en managementkonsult. Jag är rätt kass på att göra power points men hyfsad på att leda i vått och torrt, i upp och nedgång.
I min position, med karriären bakom mig, behöver jag inte jaga en ny anställning, goda vitsord, eller vara rädd att få sparken. Jag kan vara ett superärligt bollplank åt uppdragsgivaren med en extern vy utan några baktankar kring vad som är bra både på kort och lång sikt. Det är förstås värdefullt både för ledning och ägare. Sedan måste man lojalt backa upp, kommunicera och exekvera de beslut som fattas. Det tråkiga är att man som interimskonsult inte får se hur det går om man varit med och lagt grunden.
I rollen som CFO på Camfil var jag med om en otrolig tillväxtresa, i det privatägda bolaget som expanderade till produktion i 23 fabriker och verksamhet i 30 länder. Jag är än idag mycket tacksam mot ägarna att de trodde på mig redan i ung ålder. Jag har själv strävat efter att ge den typen av förtroende då jag haft möjlighet, att ge ansvar. Allt kommer inte att bli perfekt men man måste våga chansa.
Efter några år i stålindustrin blev bolaget, Ovako, uppköpt. Jag skulle fylla 60 och då det fanns en efterträdare jag ville skulle ta över var det ett lätt beslut att välja frihet och flexibilitet som interimskonsult.
Det är kul att lära sig nytt, lära känna nya kollegor och få nya vänner. På varje ställe har jag fått nya kompisar. Det beror ju förstås på hur social man är, det krävs nog att man är lite nyfiken på folk.
Tips till blivande interimskonsult:
Har man erfarenhet och kompetens i botten blir man trygg i sin roll vilket också skapar ett lugn hos uppdragsgivaren.
Var beredd på att inlärningskurvan är mycket brant i början, greppa sammanhang och förstå vad jobbet går ut på. Man måste kunna få kontakt med folk, kunna suga i sig fakta.
Det är nog bra om man är lite ödmjuk eftersom man är en tillfällig lösning. Ha inställningen att så fort man är borta blir man bortglömd.
Tips till uppdragsgivare:
Viktigt att vara tydlig med sina förhoppningar inte bara mot interimskonsulten utan även in mot organisationen. Vill man att interimskonsulten ska göra en stor förändring eller är det den tillträdande personen som ograverat ska skapa sin nya plattform och att konsulten bara ska hålla ställningarna.
Om det går är det värdefullt att låta interimskonsulten överlappa både med företrädaren och efterträdaren. Med tydliga skiftbyten så vet man vem som har ansvaret.
Välj en leverantör som stämmer av sin leverans, hur uppdraget går. Alumni Interim hade avstämningar regelbundet både med mig och med Perstorp vilket klargjorde att förväntningarna möttes från båda sidor. Det är bra, man vill ha feedback.
—> Läs mer om våra interimslösningar.