Perspektiv från Anna Bennich

Perspektiv från Anna Bennich


Vi är så tacksamma och stolta över de många dialoger vi haft med personer i vårt nätverk som delat med sig av erfarenheter och lärdomar. Vi har träffat Anna Bennich, psykolog och för det flesta känd från TV4 där hon bland annat pratar om stress och hur vi kan hantera vår vardag för att undvika att stressen påverkar oss negativt.

 
 
 
 
 
 

I korta drag

Stress är egentligen inget farligt
Stress är en fysiologisk uppvarvningsmekanism i kroppen som vi behöver när vi ska reagera på olika typer av hot. Vi har haft denna funktion ända sedan vi levde i grottor. På den tiden var denna mekanism ett sätt för oss att öka våra överlevnadschanser.

Nuförtiden är det lyckligtvis sällsynt att stress uppstår av livshotande situationer. Men allt eftersom situationerna som skapar stress har blivit mindre hotfulla så har de ökat i frekvens. Det innebär att vi lever med konstant lågintensiva stressnivåer och mindre tid för återhämtning som följd, eftersom mekanismerna för upp- och nedvarvning inte kan vara aktiva samtidigt. Det är alltså bristen för återhämtning, inte stressen i sig, som är problemet för den moderna människan. På sikt leder detta till att vi kan bli sjuka. 

Många av oss tycker om stress
Man brukar tala om positiv och negativ stress, något som Anna Bennich vill undvika. ”Vi tycker om att gå igång och känna kickar” säger Anna. ”De flesta som jag har träffat som blivit, eller visar tecken på att vara på väg att bli, sjuka av stress är inte ’lata’ människor, utan de som gillar att ha många bollar i luften. Men det kan bli för mycket, även om det är saker man gillar.”

Problemet med effektivitetsromantiken
Anna anser att vi har ett samhälleligt problem idag där vi romantiserar effektivitet och förmågan att kunna sköta om flera uppgifter samtidigt. Det är väldigt skönt att kunna göra flera saker samtidigt och rensa att göra-listan. Men det är något vi bör arbeta med om vi vill hålla längre. Den del av hjärnan som reglerar uppvarvning och återhämtning kan nämligen inte skilja på reella och ”inbillade” hot. 

Vi efterfrågar ofta stresståliga människor eftersom vi vill anställa folk som kan hantera högt tempo. Det vi snarare borde leta efter är folk med förmågan att återhämta sig. Detta utan att för den skull skapa helt homogena team där alla har samma egenskaper. ”Heterogena grupper är alltid bättre än homogena. Det finns många fördelar att ha en palett av personligheter i sitt team” konstaterar Anna. 

Prestation och välmående kan gå hand i hand
Men hur ska man som ledare då balansera att nå sina KPI:er och att ha ett team som mår bra och där tillfälle för återhämtning ges? Enligt Anna måste vi sluta se på prestation och välmående som motsatser. Vi måste inse att dessa går hand i hand. Inte minst eftersom stressrelaterad problematik är den främsta anledningen till sjukskrivningar i Sverige och ökar markant.

För att motarbeta det inför många ledare åtgärder som friskvårdsersättning och walk and talks men också regler som till exempel förbjuder att mejl skickas utanför arbetstid. ”Ledare som tar ansvar för att entusiasmera sina team är jätteviktiga. Men de måste också hålla koll på att vi med jämna mellanrum ger oss själva och varandra tid för återhämtning” säger Anna.

Till syvende och sist hamnar dock stort ansvar på individerna. Även där har Anna råd. ”Vi har så höga krav på hur saker ska göras, både professionellt och privat. Dessa krav på oss själva mår vi inte alls bra av i längden. Vi måste träna oss på att tycka om oss själva även när vi inte gör allt så bra som möjligt.”

 

Fler artiklar och perspektiv

Perspektiv

Intervju med Anna Tebelius Bodin

 

Kontakta Oss